راهنمای تربیتی نوزادان که پدربزرگها و مادربزرگها باید بخوانند

امروزه تحقیقات بیشتری درباره ایمنی کودکان انجام شده و بسیاری از توصیهها در دو دهه گذشته تغییر کرده است.
این مطلب تجربه شخصی خانم Kaitlin Menza منتشر شده در مجله پزشکی اطفال whattoexpect.com میباشد که به فارسی ترجمه شده است.
هیچکس شاید به اندازه من یا همسرم از خبر اولین فرزندمان هیجانزده نبود. وقتی صبح روز کریسمس چند سال پیش با این خبر خوش مادرم را غافلگیر کردیم، اشک شادی از چشمانش جاری شد. پس از تولد پسرمان، او هفتهها کنارمان بود – پوشک عوض میکرد، به او غذا میداد، آروغش را میگرفت، لباسهای کوچک او را میشست و به ما فرصت چرت زدن میداد. این یک هدیه شگفتانگیز بود.
البته چند ماه بعد این روند خوش تغییر کرد؛ وقتی پسرمان به مرحله “پسرفت خواب چهار ماهگی” رسید، مادرم شروع به پیشنهادهای مکرر عجیبی کرد مثلا به شیشه شیرش کمی غله برنج اضافه کنم تا بیشتر سیر بماند؛ مطمئن نبودم آیا هنوز چنین محصولی فروخته میشود، اما میدانستم که دیگر توصیه نمیشود.
از منظر یک والد، ما از کمک پدربزرگها و مادربزرگها بسیار قدردان هستیم، اما ایمنی کودک همواره اولویت اول ماست. شما میخواهید راهنماییهای جدید کارشناسان را با آنها به اشتراک بگذارید، اما نگران هستید که مبادا احساسات “مامانبزرگ” یا “بابابزرگ” جدید را خدشهدار کنید.
اگر بدنبال راهی هستید تا این مکالمات را روانتر کنید، این مطلب را با آنها به اشتراک بگذارید. این مقاله رایجترین توصیههای منسوخ شده در مورد تربیت کودک که در سالهای اخیر تغییر کرده است را توضیح میدهد و بهترین روشهای مبتنی بر شواهد برای برخورد با این موقعیتها را ارائه میدهد. اگر همچنان نیاز به کمک برای همسو شدن دارید، از والدین دیگر در فرومهای اینترنتی مثل سایت نی نی سایت – نی نی پلاس و … مشورت بگیرید تا ببینید آنها چگونه با بحثهای دشوار والدین یا خانواده همسرشان برخورد کردهاند.
ایده منسوخ شده: خواباندن نوزاد روی شکم با پتو
تعریف خواب ایمن برای نوزادان از دهه ۹۰ میلادی بهشدت تغییر کرده است. چندین مطالعه منتشرشده در اوایل آن دهه، خواباندن نوزاد روی شکم را با سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) مرتبط دانستند. در سال ۱۹۹۴، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) به همراه چند سازمان بهداشتی دیگر توصیه کردند که نوزادان بهصورت طاقباز خوابانده شوند.
چند دهه پیش، قرار دادن نوزاد در گهواره با تزئینات و حیوانات عروسکی امری طبیعی بود، اما بر اساس راهنماییهای امروزی، این اصلاً ایمن نیست.
مادرم مرتب اصرار دارد که اجازه بدهم نوزادم با عروسکی که برایش خریده بخوابد. اما از اینکه عروسک سنگین است و حالا که نوزادم شروع به گرفتن اشیا کرده، میترسم آن را روی صورتش بیندازد و نتواند کنار بزند. بارها این را برایش توضیح دادهام، اما او باز هم این موضوع را مطرح میکند.
تحقیقات بیشتری نشان داد که بسترهای شل، بالش، و حیوانات عروسکی نیز برای نوزادان خطرناک هستند. دکتر جک میپول، استاد کلینیک اطفال در دانشگاه بوستون میگوید: توصیه امروزی این است که در گهواره چیزی نباشد جز خود نوزاد.
یک ملحفه کشیده شده روی یک تشک محکم شاید کمی ساده بنظر برسد، اما بسیار ایمنتر است.
ایده منسوخ شده: افزودن غله به شیشه شیر برای سیر کردن بیشتر و کمک به خواب نوزاد
همانطور که مادرم پیشنهاد میکرد، بسیاری از افراد نسل قدیم توصیه میکنند که غله برنج به شیر خشک یا شیر مادر اضافه شود.
یکی از مادران جامعه “What to Expect” نام “alexnyc” میگوید:
مادرشوهرم میگوید برای اطمینان از سیری کامل نوزاد، قبلاً توصیه میشد که به شیر خشک، عصاره برنج اضافه شود.
ایده آنست که افزودن غله برنج به شیر باعث سیری بیشتر نوزاد و در نتیجه برای مدت طولانیتری میخوابد.
اما واقعیت اینطور نیست:
دکتر هلز توضیح میدهد: برنج کالری مفیدی ندارد – چیزی شبیه به خوردن یخ است. همچنین این کار کثیفکاری بزرگی دارد و واقعاً برخلاف روشی است که ما میخواهیم نوزادان غذا خوردن و نوشیدن را یاد بگیرند.
همچنین، نوزادانی که بیش از حد غله مصرف کنند، در معرض خطر آرسنیک قرار میگیرند.
ایده منسوخ شده: پاشیدن پودر بچه برای پیشگیری از حساسیت پوستی
پودر بچه سالها محصول اساسی مراقبت از نوزادان در خانهها شناخته میشد. بسیاری از والدین آنرا روی پوست نوزاد خود میریختند تا عرقسوزی یا حساسیت را کاهش دهند. اما اکنون، متخصصان میگویند که پودر بچه میتواند خطرناک باشد. دکتر جک میپول میگوید: «ذرات پودر بچه، بسیار ریز هستند و نوزادان میتوانند آنها را استنشاق کنند که باعث مشکلات تنفسی و حتی عفونت ریه میشود.
اگر نگران عرقسوز شدن یا حساسیت پوستی نوزاد خود هستید، استفاده از کرم یا لوسیون مخصوص کودکان که توسط پزشک توصیه شده باشد، ایمنتر است.
ایده منسوخ شده: شروع غذای جامد در چهار ماهگی یا زودتر
در گذشته، بسیاری از والدین به نوزادان خود غذاهای جامد مانند پوره سبزیجات یا میوه را در سنین بسیار کم میدادند. اما امروزه تحقیقات نشان داده است که بهتر است نوزادان حداقل تا شش ماهگی فقط از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه کنند.
دکتر هلز توضیح میدهد: «دستگاه گوارش نوزادان تا شش ماهگی هنوز کاملا برای هضم غذاهای جامد آماده نیست. شروع زودهنگام خطر آلرژیهای غذایی یا مشکلات گوارشی را افزایش میدهد.
ایده منسوخ شده: استفاده از واکر برای کمک به یادگیری راه رفتن
بسیاری از والدین نسل قدیمی از روروئک برای کمک به یادگیری راه رفتن نوزادان استفاده میکردند. با این حال، تحقیقات نشان داده است که روروئک نهتنها برای نوزادان ایمن نیستند، بلکه میتوانند پیشرفت حرکتی طبیعی آنها را به تأخیر بیندازند.
دکتر جک میپول میگوید: «روروئک خطر سقوط و آسیبهای جدی دارند. همچنین نوزادان ممکن است برای راه رفتن به آن وابسته شوند و مهارتهای حرکتیشان دیرتر رشد کند.
امروزه پزشکان توصیه میکنند از اسباببازیهای ایمن که روی زمین قرار میگیرند و کودک را تشویق به ایستادن و حرکت میکنند، استفاده شود.
ایده منسوخ شده: مالیدن الکل به بدن نوزاد برای کاهش تب
در گذشته، برخی از والدین از الکل برای پایین آوردن تب نوزاد استفاده میکردند. اما امروزه میدانیم که این روش میتواند خطرناک باشد.
دکتر هلز توضیح میدهد: «الکل میتواند از طریق پوست جذب شود و منجر به مسمومیت شود. بهترین راه برای کنترل تب استفاده از داروهای تببر مخصوص نوزاد و توصیهشده توسط پزشک است. درمان خانگی نیز حمام آب ولرم میباشد.
پیام پایانی: اهمیت همگام شدن با علم روز درباره نگهداری نوزاد
پدربزرگها و مادربزرگها عشق بیپایانی به نوههای خود دارند و میخواهند بهترین مراقبت را از آنها داشته باشند. اما گاهی اوقات، راهنماییهای منسوخ شده آنها با استانداردهای ایمنی امروز ناسازگار است.
این مسئولیت والدین است که با احترام و مهربانی، اطلاعات جدید را به آنها توضیح دهند و از اینکه همه اعضای خانواده برای سلامت و ایمنی نوزاد همسو هستند، اطمینان حاصل کنند. همواره برای داشتن بروزترین اطلاعات تربیتی کودک، با پزشک کودکان مشورت کنید یا منابع معتبر آنلاین مثل فرومهای نوزادان و کودکان سر بزنید.
- https://masiresalamat.ir/16-%d9%85%d8%b4%da%a9%d9%84-%d8%b1%d8%a7%db%8c%d8%ac-%d8%b3%d9%84%d8%a7%d9%85%d8%aa%db%8c-%d9%88-%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d9%86%d9%88%d8%b2%d8%a7%d8%af%d8%a7%d9%86
- https://www.whattoexpect.com/first-year/health/grandparents-baby-safety-guide