به گزارش اکوایران؛ براساس دادههای اعلامی دفتر گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی، سال گذشته حدود 238 تن تولید زعفران شد. آخرین برآوردها برای امسال هم بین 350 تا 400 تن است. یکی از دلایل آن هم اینکه بر اساس اعلام شورای ملی زعفران، عملکرد تولید زعفران در سال های اخیر 1.5 تا 3 کیلوگرم در هکتار بوده، در حالی که طی 40 سال گذشته، این میزان 6 کیلوگرم بود که این امر بیانگر کاهش 50 درصدی عملکرد تولید است.
اما صادرات ایران، در شش ماه نخست سال 1403، طبق آمار گمرک، بیش از 57 تن زعفران به ارزش 49 میلیون و 465 هزار دلار زعفران صادر شد. حجم صادرات زعفران سال گذشته طبق همین آمار 221 تن بوده است. ارزش آن 207 میلیون و 786 هزار و 281 دلار گزارش شده است. سال گذشته ارزش صادراتی زعفران ایران 15.7 درصد کاهش یافته بود.
حال اکنون علی شریعتی مقدم، رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران میگوید: زعفران ما بین ۹۰ تا ۱۰۰ تن زعفران ایران قاچاق میشود و در ضمن بخش عمدهای از زعفران ما به افغانستان قاچاق میشود.
او میافزاید: بخش عمدهای از زعفران نیز که به صورت قانونی صادرات میشود از طریق کارتهای یک بار مصرف است. چراکه صادرکنندگان این اختلاف ارز را نمیتوانند به واردکننده بدهند یا روشهای رفع تعهدات ارزی عملی نیست تا حداقل ۵۰ درصد زعفران به این صورت صادر شود.
شریعتی مقدم به ایسنا میگوید: اگر صادرات زعفران را به سه بخش تقسیم کنیم، دو قسمت بزرگتر آن قاچاق است و بخشی نیز از طریق کارتهای یکبار مصرف صادر میشود و بخش کوچکتر نیز کمتر از ۳۳ درصد است که توسط شرکتهایی که با سختی و زیان ارز را باز میگردانند صادر میشود. حداقل ۵۰ تن زعفران ایران به افغانستان قاچاق و در آنجا بستهبندی و به نام این کشور صادر میشود.
او ادامه میدهد: یک نظام حمایتی و تعرفههایی به نفع افغانستان در هندوستان، آمریکا، عربستان صعودی وجود دارد. این تعرفه برای کالایی که قیمت نسبتا بالایی دارد خیلی کمک بزرگی است ولی برای ما اشکال ماجرا این است که برای افغانستان با زعفران ایرانی برند ایجاد میشود.
سهم زعفران ایران از بازار جهانی 57 تن
اکوایران: در شش ماه نخست سال 1403، طبق آمار گمرک ایران بیش از 57 تن زعفران به ارزش 49 میلیون و 465 هزار دلار زعفران صادر شد.